Kissan kastrointi

Kissan kastrointi viittaa nimenomaan urospuolisen kissan kivesten poistoon. Uroskissat on suositeltavaa kastroida, mikäli kissaa ei aiota käyttää jalostukseen, sillä kastrointi vaikuttaa suotuisasti kissan käyttäytymiseen: aggressio ja urosmainen käytös vähenevät, virtsalla merkkaaminen useimmiten loppuu ja naaraskissojen astuminen estetään.

Koiran kastrointi

Koiran kastrointi, kuten kissankin, tarkoittaa urospuolisen koiran kivesten poistoa. Kastrointi ehkäisee paitsi ei-toivottuja pentueita, myös mahdollisia kivessairauksia, kasvaimia tai eturauhastulehduksia. Kuten kissoillakin, uroskoiran aggressio, hyppiminen ja merkkailu vähenevät kastraation myötä.

Koiran sterilointi

Steriloinnista puhuttaessa kyseessä on narttukoiran leikkaus. Sterilointioperaatio on kastraation tapaan kirurginen operaatio, joka tehdään nukutuksessa. Leikkauksessa poistetaan nartun munasarjat sekä kohtu. Käytössämme ei ole tähystysleikkaustekniikkaa. Käytöksen tasaantumisen lisäksi narttukoiran sterilointi vähentää ja jopa ehkäisee maitorauhasten kasvaimia, valeraskauksia, vaarallista kohtutulehdusta sekä muita lisääntymiselinten sairauksia.  Kohtutulehdus on valitettavan yleinen sairaus leikkaamattomilla nartuilla. Kohtutulehdus voi olla hyvinkin salakavala ja hoitamattomana lemmikin henkeä vakavasti uhkaava sairaus, jonka riski voidaan välttää suorittamalla  koiran sterilointi.

Kissan sterilointi

Jos naaraskissalle ei suunnitella jalostuskäyttöä, on se järkevää steriloida. Kissan sterilointi voidaan suorittaa jo ennen sukukypsäksi tuloa. Steriloinnin ansiosta kissa rauhoittuu ja siitä tulee miellyttävämpi ja rauhallisempi lemmikki.