Terveystarkastukset

Lemmikin terveydentila on hyvä tarkistuttaa säännöllisesti, vaikka ulospäin ilmeneviä vaivoja ei olisikaan havaittu. Vuosittaisten terveystarkastuskäyntien merkitys korostuu erityisesti lemmikin ikääntyessä, jotta piilevät sairaudet huomataan ajoissa. Käynnillä eläinlääkäri tekee huolellisen yleistutkimuksen lemmikillesi tarkastaen mm seuraavia asioita: sydän- ja hengitysäänet, limakalvojen ja hampaiden tila, vatsaontelon ja pinnallisten imusolmukkeiden tunnustelu, nisät, ulkoiset sukupuolielimet, silmät, korvat, iho ja karvapeite ja ruumiinlämpö. Teemme myös pentutarkastuksia.nnTerveystarkastuskäynnin palveluihin kuuluvat myös tunnistusmerkinnät ja lemmikkieläinpassit.

Rokotukset

Viralliset Terveystutkimukset

Suu- ja hammashoidot

Säännöllinen hammashoito vaikuttaa olennaisesti lemmikin terveyteen ja elämänlaatuun. Plakki ja hammaskivi aiheuttavat ientulehdusta ja pahanhajuista hengitystä. Hoitamattomana tulehdus etenee hampaan tukikudokseen, johtaen hampaan liikkumiseen ja lopulta irtoamiseen. Lemmikin suun tila tarkistetaan (purenta, hammaskivi, näkyvät hammasvauriot) yleistutkimuksen yhteydessä. Perusteellinen suu- ja hammastarkastus on kuitenkin mahdollista tehdä vain nukutuksessa. Tällöin hammashoidossa plakki ja hammaskivi poistetaan, hampaat tarkastetaan ja kiillotetaan lopuksi. Hampaita voidaan joutua poistamaan monista syistä. Yleisin syy on hampaan tukikudoksen tulehdustila, hammassyöpymät- tai murtumat ja pennuilla lähtemättömät maitokulmahampaat. Suun alueella voi esiintyä myös ienkudoksen liikakasvua tai kasvainmuutoksia, jotka vaativat leikkaushoitoja. Meiltä löytyy myös hammasröntgen.

Silmäsairaudet

Silmän rutiinitutkimukseen kuuluu mm. kyynelnestetuotannon mittaus, luomien ja silmän etuosan tutkimus (sarveiskalvo, vilkkuluomi, muu sidekalvo, etukammio ja värikalvo) sekä sarveiskalvon värjäys haavaumien varalta.  Eläinlääkärimme antavat ensiapua akuuteissa silmäsairauksissa ja hoitavat tavanomaisia silmäsairauksia. Klinikallamme ei ole silmäsairauksien erikoiseläinlääkäriä, joten emme tee esim. virallisia silmäpeilauksia.

Sisätaudit

Sisätaudit kattavat laajan ryhmän erilaisia sairauksia, joihin kuuluvat mm. ruoansulatuskanavan sairaudet, hormonaaliset sairaudet, sydän- ja hengitystiesairaudet, kasvainsairaudet, ihosairaudet, virtsatiesairaudet , hematologia ja infektiosairaudet.nnVastaanottokäynti alkaa perehtymisellä potilaan esitietoihin, oireisiin ja näiden kestoon. Mikäli potilasta on hoidettu saman vaivan vuoksi aiemmin muualla, on hyvä ottaa aiemmat hoitotiedot myös käynnille mukaan. Lemmikille tehdään tämän jälkeen perusteellinen yleistutkimus . Oireiden ja löydösten perusteella määritellään lisätutkimusten tarve.nnSisätaudit voivat ilmentyä hyvin monella tapaa ja oireet ovat harvoin tyypillisiä vain yhdelle vaivalle. Oireet voivat olla epämääräisiä ja aluksi lieviä, jolloin sairauden varsinainen alkamisaikaa saattaa olla vaikea huomata. Mikäli huomaat lemmikilläsi lisääntynyttä juomista ja virtsaamista, muutoksia ruokahalussa, väsymystä, laihtumista, oksentelua, ripulia, kuumeilua, ärtyneisyyttä, ylivilkkautta tai muuta poikkeavaa, ota yhteyttä eläinlääkäriin.nnSisätautipotilaan jatkotutkimuksia varten tarvitaan usein veri- ja virtsanäytteitä, röntgenkuvausta ja vatsaontelon ultraäänitutkimusta. Klinikallamme on käytössä digitaalinen röntgen, korkeatasoinen ultraäänilaite ja hyvinvarusteltu laboratorio.

Kirurgia

Teemme klinikallamme pehmytkudoskirurgiaa. Yleisimpiä tällaisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi sterilaatio ja kastraatio, märkäkohtuleikkaus, keisarinleikkaus, suolisto- ja virtsarakon kirurgiset toimenpiteet (esim vierasesineen poisto suolesta, virtsakivien poisto rakosta, koepalat) sekä ihokirurgia (esim kasvainten poistot, akuutit haavat).nnAjanvarauksen yhteydessä annetaan omistajalle vielä ohjeet toimepiteeseen tuloa varten. Yleisesti leikkaukseen tulevan potilaan tulisi paastottaa ennen leikkaukseen tuloa noin 12 tuntia. Hoitava eläinlääkäri antaa erityisohjeet koskien pieniä pentuja, kaneja, jyrsijöitä ja sokeritautipotilaita, sillä näitä ei paastoteta samalla lailla. Vettä pidetään vapaasti tarjolla. Jos leikkaukseen tuleva koira on hyvin likainen kannattaa se pestä leikkausta edeltävänä päivänä. Ennen klinikalle tuloa käytetään koirapotilas normaalisti tarpeillaan. Mikäli lemmikillänne on jatkuva lääkitys, annetaan lääkitys eläinlääkärin ohjeen mukaisesti.nnLeikkaussalissa potilaan unta valvoo koulutettu pieneläinhoitaja. Potilaan pulssi-, hengitys- ja veren happipitoisuus ovat jatkuvassa valvonnassa happisaturaatiomittarin avulla. Potilaan anestesia ja kivunlievitys suunnitellaan potilaskohtaisesti. Leikkaustoimenpiteen jälkeen potilas siirretään lämpimään heräämöön, missä hoitohenkilökunta voi seurata potilaan heräämistä ennen kotiutusta. Klinikallamme on erillinen heräämö kissoille ja koirille sekä oma huone suuremmille lemmikeille. Omistaja saa kotiin kirjalliset jatkohoito-ohjeet, mitkä käydään vielä läpi suullisesti ennen kotiutumista.

Röntgen-ntutkimukset

Röntgentutkimuksella voidaan tutkia luustoa ja pehmytkudoksia. Käytössämme on nykyaikainen digitaalinen röntgenlaite, mikä mahdollista kuvien tarkemman analysoinnin tietokoneruudulta. Eläinlääkäri käy omistajan kanssa läpi kuvalöydökset. Käytämme tarvittaessa myös muiden eläinlääketieteen asiantuntijoiden apua esimerkiksi nivel- ja selkäkuvien arvioinnissa.nnTeemme myös suoliston varjoainetutkimuksia sekä Kennelliiton virallisia lonkka- ja kyynernivelten kuvauksia ja selkäkuvauksia.nnRöntgenkuvauksissa avustavat henkilöt käyttävät lyijyliiviä ja kilpirauhassuojaa. Raskaana olevat ja alle 18-vuotiaat henkilöt eivät turvallisuussyistä johtuen voi avustaa kuvauksissa.

Ultraääni-ntutkimukset

Klinikallamme on käytössä hyvän erotuskyvyn omaava ultraäänilaite. Ultraäänen avulla voidaan kuvantaa elimistön pehmytkudoksia, esimerkiki sydäntä ja vatsaontelon elimiä. Ultraäänitutkimus on kivuton ja turvallinen ja tutkimusta varten eläintä ei yleensä tarvitse rauhoittaa. Tutkittavalta alueelta ajellaan karvoja pois paremman kontaktin saavuttamiseksi.nnUltraääni soveltuu hienosti tiineysdiagnostiikkaan. Tiineyden todentamisen voi tehdä koiralle aikaisintaan 25 vuorokautta ja kissalle 20 vuorokautta astutuksen jälkeen.nnPienelänten sydänsairauksien erikoiseläinlääkäri Andrea Gladuli ottaa vastaan potilaita sydämen ultraäänitutkimuksiin (kts kohta sydänsairaudet) sekä haastavampiin vatsaontelon ultraäänitutkimuksiin. Tarkemmat ohjeet saat vielä vastaanotolta ennen tutkimukseen tuloa.

Sydänsairaudet

Laboratorio

Hertassa on käytössä monipuolinen ja nykyaikainen laboratorio. Laboratoriossamme on mahdollisuus tutkia veri-, virtsa-, iho-, korva- ja irtosolunäytteitä.nnSuuri osa tuloksista valmistuu odottaessa samalla käynnillä, mutta lähetämme myös näytteitä ulkopuolisiin laboratorioihin (esimerkiksi ohutneulanäytteet, kudospalat, laajemmat verinäytteet ja jatkoviljelyt).nnVerinäytettä varten lemmikkiä paastotetaan 10-12h. Vettä voi pitää vapaasti. Verinäytteistä voimme tutkia paikan päällä mm. seuraavat määritykset:n

    nt

  • munuaisarvot (urea, krea, fosfori)
  • nt

  • maksa-arvot (alat, afos, kolesteroli, ggt, kokonaisbilirubiini)
  • nt

  • verensokeri (glukoosi) ja veren pitkäaikaissokeri (fruktosamiini)
  • nt

  • proteiinit (kokonaisproteiini, albumiini, globuliinit)
  • nt

  • elektrolyytit (Natrium, kalium, kloridi)
  • nt

  • Kalsium
  • nt

  • haima-arvot (lipaasi, amylaasi)
  • nt

  • haimatulehduksen pikatesti alustavaan haimatulehdusdiagnostiikkaan
  • nt

  • Pieni verenkuva (tulehdus-, punasolu-, hemoglobiini- ja verihiutalearvot)
  • nt

  • FIV- ja FeLV pikatesti
  • n

nVirtsan stix-, ominaispaino- ja sakkatutkimukset tehdään odottaessa, mutta viljelytutkimus valmistuu seuraavana päivänä. Antibioottiherkkyysmääritys tehdään, mikäli virtsassa on bakteerikasvua. Virtsanäyte otetaan puhtaaseen astiaan, säilytetään jääkaapissa ja toimitetaan klinikalle 4 tunnin sisällä näytteenotosta.nnIhon ja korvan mikroskooppinäytteistä tutkitaan muun muassa onko kyseessä ulkoloisten, bakteerin tai hiivan aiheuttama tulehdustila tai onko potilaalla iho-oireiden taustalla ulkoloiset. Korvanäytteiden ottoa varten ei laiteta korviin mitään tutkimuspäivänä. Iholta voidaan ottaa koepalat patologin tutkimusta varten.nnEmättimen irtosolunäyte (papanäyte) on mahdollista tutkia nartuilta mm. kiimakontrollia varten.

Eksoottiset eläimet

Hoidamme Hertassa myös pienten jyrsijöiden ja kanien terveystarkastuksia, perussairauksia- ja leikkauksia. Ota yhteyttä eläinlääkäriin pikaisesti poikkeavien oireiden alettua, sillä saaliseläiminä kanit ja jyrsijät pyrkivät peittämään sairautensa viimeiseen saakka.

Eutanasia ja tuhkauspalvelu

Päiväsairaala

Hoidamme päiväsairaalassa jatko- ja tukihoitoa vaativia sisätauti- ja kirurgisia potilaita. Päiväsairaalassa lemmikki saa oman rauhallisen ja tilavan kopin, missä potilas on henkilökunnan tarkkailussa päivän ajan. Lemmikki on mahdollista tuoda klinikalle jo aamusta myöhemmin päivällä tapahtuvaa toimenpidettä varten, arkisin klinikkamme aukeaa klo 7 aamulla.

LähiTapiolan suorakorvauspalvelu

Terapeuttiset ruoat ja lemmikkitarvikkeet

Meiltä löytyy koirien ja kissojen sairauksien tukihoitoon laaja valikoima erilaisia terapeuttisia ruokia (esim sokeritauti, ylipaino, munuaisten- ja maksan vajaatoiminta, ruoka-aineyliherkkyydet, ruoansulatuskanavan sairaudet, sydämen vajaatoiminta, alempien virtsateiden sairaudet, toipuminen, liikkuvuusongelmat). Klinikkamme terapeuttiseen ruokavalikoimaan kuuluvat tuotemerkit Hill´s, Royal Canin ja Trovet. Ruokien lisäksi myynnissä on kattava valikoima erilaisia tarvikkeita ja tuotteita (esim korvapuhdisteet, hammashoitovälineet, ravinnelisät, vitamiinit, valmisteet äkilliseen ripuli- ja oksennustautiin, emonmaidonvastikkeet, kuumemittarit, kynsisakset, punkkipihdit, shampoot ja purutuotteet).