Punkki koiralla

Punkit, eli puutiaiset ovat koirille ja omistajille jokakesäinen riesa. Punkkeja tavataan eniten rannikoilla ja saaristossa, mutta niitä esiintyy koko Suomessa maan pohjoisinta osaa lukuun ottamatta. Punkkeja löytyy yleensä heinikoista, pensaikoista ja aluskasvillisuudesta – sieltä, missä koiratkin tykkäävät tepastella. Punkki voi olla vaikea havaita koiralla, varsinkin jos turkki on pitkä ja paksu. Ulkoilun jälkeen kannattaakin tarkastaa koiran turkki tarkasti, jotta punkki saadaan ajoissa poistettua. Hertan eläinlääkärit hoitavat punkin puremia sekä tarvittaessa määräävät reseptilääkityksen oireisiin. Vastaanottomme sijaitsee Helsingin Herttoniemessä.

Punkin purema koiralla

Punkit levittävät bakteeritauteja, kuten anaplasmoosia ja borrelioosia. Noin 5-10 % punkin pureman saaneista koirista sairastuu. Kun huomataan punkin purema koiralla, poistetaan punkki joko punkkilassolla tai käsin. Usein puremakohta tulehtuu, sillä oikeinkin irrotettuna punkista voi jäädä pieniä osia ihon sisään. Neuvomme mielellämme punkin poistossa ja autamme pureman hoidossa, joten voit aina kääntyä puoleemme.

Borrelioosi koiralla

Borrelioosin oireita ovat liikkumisvaikeudet, väsymys, kuumeilu, ruokahaluttomuus, niveltulehdukset ja ontuminen. Borrelioosi koiralla saattaa aiheuttaa myös munuais- ja sydänvaurioita sekä imusolmuketulehduksia. Hoitona käytetään antibioottilääkitystä. Koirille on olemassa myös rokotteita borrelioosia vastaan.

Koiran punkkilääke

Bravecto on eläinlääkärin määräämä koiran punkkilääke, joka annetaan tablettina. Bravecton vaikuttava aine on fluralaneeri, joka liukenee koiran verenkiertoon ja tappaa koiraan kiinnittyneen, verta imevän punkin. Punkkilääkkeen vaikutus kestää noin 3 kuukautta. Ennen kuin Bravectoa voidaan määrätä, on koiralle tehtävä terveystarkastus, ellei koiraa ole tarkastettu viimeisen vuoden sisällä. Punkkilääkitys on mainio vaihtoehto erityisesti uimisesta nauttiville koirille, sillä koiran kastuminen ei vähennä punkkipillerin tehoa. Valmisteen hyviin puoliin kuuluvat myös pitkä vaikutusaika ja helppokäyttöisyys. Punkkilääke sopii usein paremmin herkkäihoisille ja paksuturkkisille koirille.

Punkkikarkoite koiralle

Punkkilääkkeen lisäksi punkkien torjuntaan löytyy muitakin vaihtoehtoja. Koiraa voi suojata punkeilta esimerkiksi klinikaltamme tai apteekista saatavilla paikallisvaleliuoksilla. Liuos levitetään koiran iholle, yleensä pienelle alueelle niskaan, josta koira ei pääse sitä nuolemaan. Liuos vaikuttaa valmisteesta riippuen joko leviämällä koiran verenkiertoon ja sitä kautta koiran ihoon, tai suoraan ihon rasvakerrokseen. Liuos vaikuttaa noin kuukauden ajan. Toinen vaihtoehto on punkkipanta, jonka erittämä myrkky tappaa punkit ja karkottaa niitä.