Punkki koiralla

Punkit, eli puutiaiset ovat koirille ja omistajille jokakesäinen riesa. Punkkeja tavataan eniten rannikoilla ja saaristossa, mutta niitä esiintyy koko Suomessa maan pohjoisinta osaa lukuun ottamatta. Punkkeja löytyy yleensä heinikoista, pensaikoista ja aluskasvillisuudesta – sieltä, missä koiratkin tykkäävät tepastella. Punkki voi olla vaikea havaita koiralla, varsinkin jos turkki on pitkä ja paksu. Ulkoilun jälkeen kannattaakin tarkastaa koiran turkki tarkasti, jotta punkki saadaan ajoissa poistettua.

Punkin purema koiralla

Punkit levittävät bakteeritauteja, kuten anaplasmoosia ja borrelioosia. Punkki poistetaan mahdollisimman pian joko punkkilassolla, punkkipihdeillä, pinseteillä tai käsin. Usein puremakohta tulehtuu, sillä oikeinkin irrotettuna punkista voi jäädä pieniä osia ihon sisään. Puremakohtaa on hyvä desinfioida. Punoitus häviää yleensä muutamassa viikossa.

Borrelioosi koiralla

Borrelioosin oireita ovat liikkumisvaikeudet, väsymys, kuumeilu, ruokahaluttomuus, niveltulehdukset ja ontuminen. Borrelioosi koiralla saattaa aiheuttaa myös munuais- ja sydänvaurioita sekä imusolmuketulehduksia. Hoitona käytetään antibioottilääkitystä.

 

Punkkilääkitys

Klinikaltamme löytyvät ilman reseptiä saatava Seresto-panta (vaikutus 8kk, käy sekä kissoille että koirille) sekä paikallisvaleluliuos Bayvantic (paketissa 4 kuukauden vaikuttavaa pipettiä).

Bravecto-tabletit ovat reseptivalmiste. Paketissa on kaksi 3kk vaikuttavaa tablettia. Kissoille tehokas punkkihäätö on Bravecto-paikallisvaleluliuos (teho 12vk). Reseptin/lääkkeen saaminen vaatii viimeisen vuoden aikana ollutta käyntiä klinikallamme.