Kissan ja koiran hampaat kuntoon säännöllisellä hoidolla

Samoin kuin ihmisillä, vaativat myös kissan ja koiran hampaat säännöllistä hoitoa. Hammashoito vaikuttaa olennaisesti lemmikin terveyteen ja elämänlaatuun. Plakki ja hammaskivi aiheuttavat ientulehdusta ja pahanhajuista hengitystä. Hoitamattomana tulehdus etenee hampaan tukikudokseen, mikä johtaa hampaan liikkumiseen ja lopulta irtoamiseen.

 

Lemmikin hammastarkastus

Lemmikin suun tila tarkistetaan (purenta, hammaskivi, näkyvät hammasvauriot) yleistutkimuksen yhteydessä. Perusteellinen suu- ja hammastarkastus on kuitenkin mahdollista tehdä vain nukutuksessa. Tällöin hammashoidossa plakki ja hammaskivi poistetaan, hampaat tarkastetaan ja kiillotetaan lopuksi.

Hampaiden poisto ja leikkaushoito

Hampaita voidaan joutua poistamaan monista syistä. Yleisin syy on hampaan tukikudoksen tulehdustila parodontiitti, hammassyöpymät tai murtumat ja irtoamattomat maitokulmahampaat. Suun alueella voi esiintyä myös ienkudoksen liikakasvua tai kasvainmuutoksia, jotka vaativat leikkaushoitoja. Meillä vaativampia hammashoitoja tekevät eläinlääkärit Jonna Railio, Katrin Klärding ja Hannu Ropponen.

Koiran hammaskiven poisto

Koiran hammaskiven poisto on syytä tehdä, kun hampaissa havaitaan runsaasti hammaskiveä. Koiran hammaskivi esiintyy yleensä ylähampaiden pinnoilla ja näyttää keltaruskealta. Koiran hammaskiven voi havaita myös itse ylähuulta nostamalla. Koiran hammaskiven poisto ja hampaista huolehtiminen on tärkeää, sillä hoitamattomana hammaskivi aiheuttaa tulehduksia tai hampaan irtoamisen. Kotona hammaskiven muodostumista voi ehkäistä säännöllisellä hampaiden harjauksella.

Kissan hammaskiven poisto

Kissan hammaskivi aiheuttaa hoitamattomana ientulehdusta, joka saattaa levitä muualle elimistöön ja aiheuttaa hampaan irtoamisen. Jos kissa on tottunut käsittelemiseen, voi hammaskiven määrän tarkistaa silmämääräisesti. Tarkempaa tutkimusta varten kissa täytyy kuitenkin aina rauhoittaa. Kissan hammaskiven poisto tapahtuu nukutuksessa. Hampaiden harjaus auttavaa ehkäisemään hammaskiven muodostumista.

 

Huom!

Pitkiin ja vaativiin hammashoitoaikoihin, kuten koirien parodontiittihoitoihin ja kissojen syöpymähammashoitoihin varataan 2,5-3h aikaa. Pitkät hammashoitoajat on peruutettava 48h ennen aikaa.  Alle 24h perutusta tai peruuttamatta jääneestä ajasta veloitamme 200€ maksun.